En nedsat hørelse er den gamle desværre den nye ejer af

Jeg gætter på, at min farmand måske har tinnitus i sit øre, og han har også en nedsat hørelse. Ørelidelsen tinnitus er en lydopfattelse, som folk kan have, på trods af at der ej kommer nogen lyd ind i øret udefra. Den gamle skildrer det som, at det suser i hans øre. Nu har det varet nogle måneder, og det virker som om, det bliver mere og mere slemt. Det er ret vanskeligt for mig, for han har nemlig altid været ham, som har lyttet, når jeg havde brug for at komme ud med noget, jeg følte. Nu hvor han ikke har sin gode hørelse mere, derimod nedsat hørelse, har vi ikke pladret ligeså meget med hinanden. Og jeg har svært ved at undvære det.

Årsagen til, at min far har nedsat hørelse, er en støjskade, fordi han var tømrer i sine unge dage og ikke brugte høreværn. Det er i alt fald mit gæt. Der menes, at tinnitus hænger sammen med destruerede sanseceller i det indre øre, formentlig også på grund af en støjskade. Jeg er for resten lige kommet i tanke om, at jeg skal huske min bror, som er trommeslager, på, at han skal anvende et musikerhøreværn. Jeg tager min far til ørelægen på mandag, som vil vurdere hans hørelse. Vedkommende sender ham formentlig til en høreklinik, som vil lave en nøje undersøgelse af hørelsen. Så snakkes der om, om løsningen er et høreapparat.

Der er en hel del divergerende høreapparater - http://hearing.siemens.com/dk/da/home/home.html, , og hvert enkelt høreapparat bliver justeret, så det kan passe til høreproblemet. Den gamle skal sikkert have et bag-øret høreapparat. Høreapparaterne er produceret af 2 parter; apparatet selv bag ens øre og et lydrør, der fører lyden ned til en prop i ørets fordybning og videre ind i det, som kaldes trommehinden. De føromtalte høreapparater anvendes ved slemme høreproblemer samt til dem, som skal kunne afpasse lyden. Man kan selv vælge, om man gerne vil blive behandlet og få høreapparatet omkostningsfrit af offentlige høreklinikker, eller hvorvidt man gerne vil have et økonomisk bidrag til at købe høreapparatet fra en accepteret privat høreklinik/hos en forhandler, som er i samarbejde med høreklinikker. Min mening er, at det er generøst, at det kan modtages helt gratis ved en høreklinik. Jeg har hørt, at høreklinikker sørger godt for deres kunder.

Som tidligere sagt har den gamle haft et støjende job, og det var jo i realiteten en nødvendighed med høreværn, er far et eksempel på, fordi for høje lyde som sagt kan give dig en høreskade. Jeg har hørt, at omkring tres % af personer, som arbejder i et støjfyldt miljø, ikke anvender høreværn/musikerhøreværn. Min bror har et arbejde i et band, og jeg har på fornemmelsen, at han ligesom vores far bliver den uheldige ejer af en høreskade, på betingelse af at han ikke snart begynder at bruge et musikerhøreværn, mens han er ude at spille.