Hvad symboliserer pokaler dybest set?

Af en hel del mennesker betragtes pokaler som et tegn på et særligt talent i et givent felt. De ses særligt inden for konkurrencesporten, hvor 1., 2. og 3. pladser som regel præmieres med med pokaler, hvis størrelse reflekterer resultatet. Altså vil det sige, at 1. pladsen sædvanligvis får overrakt en noget højere pokal end 3. plads-vinderen, for at markere, at det faktisk er bedst med en 1. plads!

Denne type præmieoverrækkelse er så stor en del af vor dages konkurrencesamfund, at stort set ingen overvejer, hvad og hvor traditionen reelt stammer fra. Undersøger man pokalerne nærmere, er det dog indlysende, at den store popularitet og image i realiteten bygger på den genetiske opbygning

Som den verdenskendte teoretiker Charles Darwin kortlagde med sin skelsættende evolutionsteori, ligger instinkt for overlevelse nemlig begravet i menneskets personlighed.

Dette betyder dog ikke udelukkende, at mennesket ubevidst er skruet sammen til en kamp for sin egen overlevelse. Nej, det er nemlig også ensbetydende med, at mennesket underbevidst ønsker at blive bedre end de andre og således overlegen. Menneskets position som det øverste led i fødekæden er på samme vis opnået på grund af vores intellektuelle overlegenhed, hvilket er en af mange grunde til, at overmagt er en egenskab, der af naturlige årsager eftertragtes af alle.

Altså betyder det, at pokaler faktisk virker tillokkende for mennesker, fordi de aktiverer et underbevidst ønske om at være bedst til noget samt den respekt, som det afføder. Det er derfor slet ingen dårlig idé, når faggrupper som eksempelvis folkeskolelærere og sportsinstanser udlover pokaler til dem, der præsterer bedst i en bestemt disciplin – netop dén gulerod giver os nemlig lyst til helt automatisk til at kæmpe noget hårdere!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>